Vad händer med huden när du stressar?

Att stress är skadligt för huden är kanske ingen nyhet. Så mycket som 80% av svenska kvinnor känner sig regelbundet stressade. Speciellt skadlig är den långvariga emotionella stressen. Att fastna i dem är som att äta gift. Vad händer då rent fysiskt med huden då vi utsätts för mental stress?

Veronica Campbell som har skapat hudvårdsserien Di Thón svarar på frågan. Di Tchón är en hudvårdsserie speciellt utvecklad för känslig och stressad hud.

Mängden cytokiner ökar

Cytokiner är proteiner som fungerar som signalmolekyler mellan celler i immun- och nervsystemet. De styr bl a inflammationer. Dessa ökar vid psykisk stress och kan vara grunden till många sjukdomar, allergier och överkänsligheter. Kan även orsaka autoimmuna sjukdomar och för tidigt åldrande.

Binjurarna frigör mer adrenalin och könshormoner

Det leder till en ökad känslighet för inflammation. I huden kan det visa sig som en ökad känslighet eller stressacne och leder till en ökad nedbrytning av hudens fibrer (vilket ger en slapp hud).

Blodcirkulationen minskar

Det leder till att mindre näring når cellerna och cellförnyelsen blir långsammare. Huden ser grå och livlös ut och den kan bli extra torr, känslig eller få finnar

Bryter ner kollagen

När vi är stressade frisätts hormonet kortisol som även bryter ner kollagenet i huden. Resultatet är att huden blir slappare.

Källa: Di Tchón

Dela detta:
Share

2 reaktioner till “Vad händer med huden när du stressar?

 • 15 december, 2015 kl. 16:57
  Permalink

  Vilken fin blogg.
  Fler borde läsa denna

  Svar
  • 15 december, 2015 kl. 17:06
   Permalink

   Tack Joppi!
   Vi hoppas fler hittar hit snart 😀

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *