Tips för en vacker vinterhy

När temperaturen sjunker, inomhustemperaturen stiger och vinden viner runt knuten börjar kampen för en frisk vinterhy.

Den torra luften gör så att det tunna lagret av olja som håller kvar fukten i huden försvinner vilket medför att huden blir torr och börjar flagna, klia, blir överkänslig och kanske göra ont. Kyla och vind kan slita lika mycket på huden som sol och bad, men det tänker vi oftast inte på.

”Om vi slutar producera fukt eller om den varma inomhusluften suger fukten ur huden, och den inte ersätts, uppstår det småsprickor som påverkar barriären i huden” säger Alan Menter, Läkare och ordförande för psoriasisforskningen på avdelningen för dermatologi vid Baylor University Medical Center i Dallas. Sprickbildning i huden orsakar inflammation, vilket kan göra huden mer känslig så att till exempel eksem och psoriasis kan blossa upp.

Men du kan minimera risken att drabbas av vinterhy genom att förbereda huden. Här kommer några tips för en vacker vinterhud!

Bada inte för varmt och för länge!
När det är kallt ute, är det lockande att krypa ner i ett varmt bad eller att stå länge under en het dusch – undvik detta! Varmvatten är receptet för en torr, irriterad hy. Istället rekommenderar vi att du:

  1. Duschar så kort som möjligt och använder ljummet, inte varmt, vatten.
  2. Använder milda fuktrika tvålar för känslig hy, vi rekommenderar någon av de härliga tvålarna från Dr Bronner’s som är speciellt lämpliga för just känslig hud.
  3. Torkar dig genom att klappa dig torr, undvik att gnugga dig torr med handduken.
  4. Smörjer in dig med en skön fuktighetskräm medan huden fortfarande är lätt fuktad.

Fukt och åter fukt!
Oavsett om du har eksem, psoriasis eller riktigt torr hud, måste du ersätta fukten som den torra luften stjäl från din hud. Det bästa är att få in återfuktande som en del av din dagliga rutin, bästa tillfället är direkt efter duschen då huden är extra mottaglig. Smörj ansiktet två gånger per dag, morgon och kväll, så hinner inte luften torka ut din hud. För ansiktet rekommenderar vi Di Tchóns hudvårdsserie speciellt framtagen för känslig och stressad hud. Glöm inte att skydda läpparna med ett mjukgörande läppbalsam, har du inget läppbalsam så kan du i nödfall smörja med lite olivolja. Vi har ett fint sortiment av återfuktande lotioner och hudoljor för kroppen som passar både män och kvinnor med känslig hud.

Bekväma kläder
Klä dig bekvämt i kläder som inte skaver. Om din hud blossar upp och blir irriterad, välj mjuka, lätta kläder som ”andas”. Välj hellre bomull än kliande ull eller polyester. Löst sittande kläder som inte skaver och som du inte svettas i hjälper också till med att hålla huden glad.

Byt ut luften
En luftfuktare för att öka luftfuktigheten i hemmet kan vara en bra investering. Experter rekommenderar att hålla luftfuktigheten mellan 30% och 50% (du kan mäta med en hygrometer). Det finns även luftfuktare i form av vattenbehållare som du kan hänga på elementen/radiatorerna och som avger fukt genom att vattnet dunstar i behållaren.

Stressa mindre
Att stressa mindre är lättare sagt än gjort, och även om vintern kanske innebär semester för en del, så kan själva semestern utlösa stress! Emotionell stress, att vara under press och att försöka hinna få saker gjorde innan semestern kan verkligen bidra till att psoriasis blossar upp, och i viss mån även eksem.

I en rapport från 2001 i Archives of Dermatology mättes stressnivåer och vattenförlust hos friska elever utan hudsjukdom. Man mätte efter vinterlovet, under slutproven och under påsklovet. Forskarna fann att under perioder av stress, var hudens förmåga att binda vatten sämre.

Försök att hitta ditt sätt att varva ner och återhämta dig, motion, meditation, yoga eller något annat som du tycker om för att undvika semesterrelaterad stress.

Källa: Health.com

 

Dela detta:
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *