Solkräm dödar korallreven

Solskyddsmedel kan vara ett viktigt skydd mot hudcancer, men det har också en annan, mörkare sida. Som om korallreven inte redan hade nog med problem, så utgör solskyddsmedel från solbadare ytterligare hot mot populära rev världen över.

I slutet av 90-talet ökade användandet av solskyddskrämer stort, kampanjer berättade om att ”de långsiktiga fördelarna med att använd solskyddskräm har bevisats av forskare”. Dock utvecklas vetenskapen ständigt och även om solskyddskräm fortfarande är bra på att skydda vår hud mot solens skadliga strålar så varnar nu forskarna om att är den är desto sämre för vår miljö.

Starka bevis för att solskyddsprodukter, innehållande oxybenzone, orsakar stora skador på korallreven har publiceras i Archives of Environmental Contamination and Toxicology (på engelska).

Oxybenzone (även känd som benzophenone-3) är en vanlig ingrediens i solskyddsmedel. Den kombinerar förmågan att skydda mot ultraviolett ljus med att vara lättlöslig i organiska lösningsmedel. Ämnet återfinns även i schampo, mascara och läppbalsam.

Det finns en viss oro över oxybenzonens effekter på huden, men hittills har bevisen för skador på människor varit svaga. De risker som kan uppstå, jämfört med riskerna för att drabbas av solbränna och hudcancer är låga. Tyvärr kan detsamma inte sägas om riskerna vi utsätter våra korallrev för när solskyddet sköljs bort från vår hud.

”Kemikalien, oxybenzone, återfinns i mer än 3500 solskyddsprodukter. Den förorenar korallrev via insmorda solbadare som tar sig ett dopp eller via avloppsutsläppen från kommunala avlopp och utlopp som går ut i havet ”, säger medförfattaren Dr Omri Bronstein, vid Tel Avivs universitet, i ett uttalande.

Författarna undersökte effekten av oxybenzone på sju korallarter i labbet, och jämförde koncentrationer av kemikalien i korallreven utanför Hawaii, Jungfruöarna och Eilat, Israel.

Laboratorietester visade att tillräckliga doser kunde döda unga koralldjur genom deformering av skelettet, vilket gör att de inte kan flyta på rätt sätt. Vuxna koralldjur blev stressade och kunde inte bilda den symbiotiska organismen, zooxantellen, som ger korall dess färg och näringsämnen, vilket leder till blekning (korallblekning) vilket innebär att revet dör.

Ironiskt nog, med tanke på anledningen till att oxybenzone används i solskyddsprodukter, så är dess effekter värre på celler som utsätts för solljus.

Föroreningarna var nästan 100 gånger värre på Amerikanska Jungfruöarna än på Hawaii, och låg inom de områden där vissa arter lidit celldöd i labbet. Effekterna tros bli värre när de kombineras med andra källor till stress, såsom värme.

”Oxybenzone utgör en fara för korallrevens bevarande, och hotar korallrevens förmåga till återhämtning på grund av klimatförändringarna”, avslutar tidningen.

”Användningen av produkter som innehåller oxybenzone måste allvarligt övervägas på öar och i områden där korallrevens bevarande är en kritisk fråga”, säger huvudförfattare Craig Downs, professor på Haereticus Environmental Laboratory i Virginia. ”Vi har förlorat minst 80 procent av korallreven i Karibien. Varje liten insats för att minska föroreningar från oxybenzone kan innebära att ett korallrev överlever en lång, het sommar, eller att ett försämrat område återhämtar sig. ”

Författarna uppmanar alla som dyker eller snorklar runt rev att undvika att bära solskyddsmedel i vattnet, men enbart denna åtgärd kommer inte att lösa hela problemet. ”Oxybenzoneföroreningar förekommer främst vid badplatser, men det förekommer också på rev som ligger 8-30 kilometer från kusten som en följd av ubåtar som släpper ut sötvatten som kan vara kontaminerade med avloppsvatten” säger Bronstein.

Källa: IFL Science

Hos Rekobutiken hittar du solkrämer utan onödiga kemikalier, snälla mot både dig och miljön.

Dela detta:
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *