Naturlig Hudvård – är naturligt alltid bra?

Vi hittade en bra och informativ artikel om naturlig hudvård som Allt för Föräldrar har författat, den vill vi gärna dela med oss av!

Man vill veta vad man köper, äter och använder.  Mängden kemikalier som sammankopplas med allergier uppmärksammas allt mer. Ekologiskt och naturkosemtik är att bry sig om sig själv och andra. Idag väljer vi ekologiskt och naturligt!

Det är en självklarhet för de flesta människor att vår hälsa hänger ihop med vad vi äter. Men hur är det egentligen med det vi smörjer på vår hud? Kunskapen om hudens upptagningsförmåga växer hela tiden. Att vår hud absorberar vissa ämnen blir alltmer en självklarhet. Flera läkemedel finns numera, som används genom applicering på huden, till exempel nikotinplåster, smärtlindrande krämer och geléer. Upp till 60% av vad man smörjer på huden tas upp av kroppen.

Är naturligt alltid bra?

En produkt som beskrivs som naturlig kan innehålla stora mängder syntetiska ingredienser. Den största skillnaden mellan vanlig kosmetik och naturkosmetik är att i naturkosmetik används fönyelsebara råvaror, som kan komposteras och återanvändas. Och som inte är giftiga för kroppen. Den viktigaste råvarugruppen är vegetabiliska oljor och fetter till skillnad från paraffifinolja (mineralolja/vaselin) i vanlig kosmetik som utvinns ur den ändliga resursen råolja.

Dofta gott utan biverkningar

Dofter och parfymering i naturkosmetik härstammar från naturens egna dofter. Det rör sig om blandningar av växters eteriska oljor. De eteriska oljorna används för både doftsätting och hudterapeutiska och konserverande egenskaper. Var snäll mot huden och mot miljön.

16 toppval för naturlig hudvård

Mandelolja
Den är rik på essentiella fettsyror och vitamin A, B1, B2, B6 och E. En exceptionell olja för mjukgörning och vård av torr och känslig hud.

Jungfru solrosolja
Den är rik på vitamin B1, B, proteiner och linolsyra som är en livsnödvändig fettsyra. Det är en mild olja som lätt går in i huden med en mjukgörande och vårdande effekt.

Shea butter
Det är ett naturligt fett som har en läkande effekt på torr och känslig hud. Den feta ytan skyddar mot väder, vind och bevarar fukt bra.

Avocadoolja
Den är rik på omega-6 fettsyran och E-vitamin. Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt.

Sesamolja
Det är en halvfet, mild och mjukgörande olja som har många hudvårdande kvaliteter som passar baby och barn.

Aloe vera
Anses vara ett av naturens mest effektiva ämnen mot hudirritation. Den är en utmärkt fuktgivare för torrt hår och hud. Den är känd för sin lugnande effekt.

Calendula
Det är ett extrakt som kommer från ekologiskt odlad ringblomma. Den har en vårdande och lindrande verkan på huden.

Apelsinblomsvatten
Utvinns ur apelsinblomman som har mjukgörande, lugnande och återfuktande egenskaper.

Vaniljextrakt
Extrakt från vanilj som har lugnande egenskaper vegetabiliskt glycerin: Vi har valt en 100% växtbaserad glycerin som fuktgivare i vårt schampo och body wash. socker tensid: En mild växtbaserad rengöring som passar barns känsliga hud.

Aminosyror
är ett ultramilt ämne som tvättar rent samtidigt som hudens fuktbalans bibehålls.

Veteprotein
Det är ett protein som utvinns ur vete. Det har vårdande och utredande egenskaper.

Emulgerande växtvax
Den har sitt ursprung från vegetabiliska fettsyror. Det förbättrar stabiliteten i krämer och ger en mjukhet till huden.

Xanthan gum
Kommer i från majs och används för att förtjocka exempelvis schampo som annars skulle bli som rinnande vatten.

Olivbladsextrakt
är rik på protein, vitaminer och mineraler. Dess naturliga egenskaper motverkar svamp och bakterier.

E-vitamin
är en stabil form av E-vitamin från sojabönor som har en antioxidant effekt.

Citronsyra
Det är en organisk syra som finns i citrusfrukter. Den används för att reglera pH värdet och fungerar även som en antioxidant.

Produkter som är ecoorganiska och ekologiskt certifierade är garanterat helt fria från:
 • Parabener
 • Sodium lauryl/laureth sulfat
 • Alkohol
 • Petro-kemikalier
 • Eteriska doftoljor
 • Parfym Urea
 • DEA
 • TEA
 • Irriterande emulgeringsmedel
 • PEG`s syntetiska färgämnen
 • Lanolin
 • Andra onödiga syntetiska tillsättningsmedel

Parabener
Kritiken mot konserveringsmedlen parabener har på senare år ökat kraftigt. Flera parabener har visat sig vara hormonstörande och det finns misstankar om att det kan skapa allergi.

Eteriska doftoljor och parfym
Eteriska doftoljor (linalool, limonene, geraniol osv)innehåller ämnen som är listade som allergener, vilket innebär att det är starkt allergiframkallande. Parfym anses vara det mest olämpliga ur kemikalie- och allergisynpunkt och rekommenderas inte till barn.

Sodium laureth/lauryl sulphate (sls)
Sls är ett billigt rengörande ämne som är kraftigt uttorkande och irriterande men trots det mycket vanligt förekommande i schampo och dusch/bad produkter.

Peg
Peg är en serie syntetiska kemikalier med misstänkta negativa effekter.

Petro-kemikalier
är syntetiska ämnen som framställs från petroleum.

Alkohol
är antiseptiskt, kraftigt uttorkande och allergiframkallande. Används ofta istället för traditionella konserveringsmedel. För att ha den effekten krävs en stor mängd alkohol upp till 20 %.

Lanolin
Kommer från ullfett som kan täppa till porer och framkalla allergisk reaktion.

Vilka märkningar finns på marknaden idag?
Som konsument har man god nytta av de certifieringar som finns. Med hjälp av dem kan man  skilja ut äkta naturliga och ekologiska produkter från naturliga produkter.
Problemet med den miljömärkning som finns idag är dels att det inte finns några kriterier för att klassificera just kosmetiska produkter men också för att man inte ser till helheten av produkterna och dess innehåll. Därför kan till exempel hudvårdsprodukter med syntetiska tillsatser, tex med mineraloljebas och konserveringsmedel bli miljömärkta.
Några miljömärkningar som finns idag, och som är mer eller mindre relevanta för kosmetik.
De tre översta certifieringarna har krav kring t ex mineraloljor:
 • Eco-cert
 • BDIH
 • NaTrue
 • Bra Miljöval
 • Svanen
Dela detta:
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *