Mikroplaster i hygienartiklar – nej tack!

Kolla in den här lilla filmen om MIKROPLAST, små mikroskopiska plastkulor, som används i tusentals skönhetsprodukter och som sköljs ut i haven från våra avlopp och snurrar runt runt i kretsloppet utan att brytas ned. Fiskarna får den i sig och vi får den i oss… Den väcker många tankar hos oss, hoppas den gör det hos dig också! Det enklaste är att börja med sig själv, se vilka förändringar du själv kan göra i ditt liv och i dina val. För om vi alla tar ett litet steg bort från det som är dåligt för oss så händer det grejer i den stora världen!

Upp till 40 ton mikroplaster från duschtvålar och skrubbkrämer hamnar varje år i Östersjön,

Plastpartiklarna fungerar som rengörare och tar bort hudrester. Vanligast är de i skrubbkrämer, men förekommer också i duschgelé och tandkrämer. Det finns alternativ till mikroplaster i hygienprodukter så de borde bytas ut så snabbt som möjligt, till dess skulle vi vilja att produkter med plastpartiklar försågs med obligatorisk märkning säger forskaren Katja Broeg på Östersjöcentrum på Stockholms universitet.

Plastpartiklarna fungerar som rengörare och tar bort hudrester. Vanligast är de i skrubbkrämer, men förekommer också i duschgelé och tandkrämer.

Som konsument ska man läsa innehållsförteckningen. Om det står polyethylene, pe, innebär det att produkten innehåller plast, säger Katja Broeg.

Störst är problemet med de minsta partiklarna. De smiter enklast igenom reningsverken och uppfattas som föda av de minsta djuren som plankton och bottenlevande musslor. När de äts av större djur vandrar plasten upp i näringskedjan.

Källor: DNStory Of Stuff

Dela detta:
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *