Arganolja – skönhet i en liten nöt!

Vi älskar arganolja! Den funkar till allt: ett par droppar i håret mot torrt och frissigt hår eller några droppar under ansiktskrämen för en extra skönhetsboost. Har du nariga händer? Smörj in händerna med arganolja och ge naglarna en härlig oljebehandling på samma gång. Arganoljan tas snabbt upp av huden och ger inte den där oljiga känslan man annars kan få av oljor.

Kurera har skrivit om arganoljans fördelar och användningsområden på sin wellnessportal och här delar vi med oss av deras kunskap:

Många tror att olja gör huden fet. Inget kunde vara mer fel. Det finns många härliga, vegetabiliska oljor som både är otroligt näringsrika och skyddande – två egenskaper din hud älskar.

Arganolja är en mycket näringsrik olja som innehåller många bra fettsyror och vitaminer. Att använda arganolja i mat sägs sänka såväl kolesterolet som minska risken för hjärt- och kärlsjukdom samt cancer.

Populär både för utvärtes och invärtes bruk

Arganolja har använts länge. Det finns egyptiska texter om läkemedel redan från 1219 där arganoljan nämns. Man kan använda arganolja både invärtes och utvärtes. Framställningsprocesserna skiljer sig dock åt beroende på om oljan ska användas till matlagning eller hud/hårvård.

Gör huden mjuk och elastisk – och lugnar irriterad hud

Utvärtes passar arganolja utmärkt till ansikte, kropp, hår och naglar. Den fina oljan gör huden mjuk och elastisk, har antiinflammatoriska egenskaper och god effekt på olika typer av hudproblem så som akne, åldrad hud, eksem och psoriasis. Dess rika innehåll av E-vitamin motverkar dessutom ärrbildning, påskyndar läkning och lugnar irriterad hud.

Passar perfekt som ögonkräm

Trädet växer enbart i Marocko där oljan används sedan flera århundraden av lokalbefolkningen bland annat för sin fina smak (i matlagning) samt för sina hudvårdande egenskaper. Arganoljan är nämligen en lätt olja väl lämpad för insmörjning i huden. Just att den är så tunn gör att den snabbt tränger in i huden, vilket gör att den passar extra bra för användning runt området under ögonen, som är extra fettkänsligt och därför inte bör smörjas in med för feta produkter.

Perfekt för problemhy – men mest använd som antirynkkräm

Trots de goda effekterna på problemhud används arganoljan främst som näringsrik anti-age-olja för mogen hy samt för hårvård. Oljan har en dokumenterad förmåga att minska fina linjer.

Motverkar torrt hår

Arganolja används i både hud- och hårvårdsprodukter – men du kan själv bara lätt applicera någon droppe arganolja i håret för att ge det näring och motverka torrt och frissigt hår.

Källa: Kurera

Argangetter i ett arganträd
Argangetter i ett arganträd 🙂

FAKTA OM ARGANOLJA

Arganolja är en gul vegetabilisk olja som görs av arganfruktens frön. Frukterna mognar i juli–augusti och faller naturligt till marken. Arganträdet är anpassat för torrt klimat och har djupa rötter för att kunna nå vatten långt ner i marken. Trädet är hotat och växer bara i sydvästra Marocko på gränsen mot Saharaöknen. Arganträdet finns på Unescos världsarvslista sedan 1999.
Tillverkning av arganolja
Arganfrukterna samlas in och skalen slås sönder med en sten. Innanför skalet finns själva frukten bestående av fruktkött och tre kärnor. Fruktköttet används som djurfoder och av fröna gör man oljan. Fröna rostas först över en eld. Rostningen ger oljan den nötiga smaken/doften. Efter rostningen mals fröna till olja. För att tillverka 0,3 kilo olja behövs nio kilo nötter.
Oljans användning
Oljan används även i matlagning. Den räknas som en exklusiv olja på grund av priset, ofta omkring 80–100 kronor för 100 milliliter.
Källa: Wikipedia

Dela detta:
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *